Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Επιμόρφωση Β’ Επιπέδου στο νομό μας

Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες οι εξαγγελίες της ΥΠΕΠΘ κας Διαμαντοπούλου για το «Ιντερνετικό σχολείο», το ψηφιακό σχολείο του αύριο, όπως έγραψε το ΕΘΝΟΣ (ρεπορτάζ: Β. Μπενέκου).
Η νέα τάξη θα είναι ηλεκτρονική σύμφωνα με τις εξαγγελίες. Διαδραστικοί πίνακες στο δάσκαλο, υπολογιστές στους μαθητές, νέα αναλυτικά προγράμματα, ψηφιοποίηση των βιβλίων, πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, σύγχρονης και ασύγχρονης, κάλυψη των σχολείων με γρήγορο Ιντερνέτ, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών κ.α.
Σχετικά με την επιμόρφωση των καθηγητών στις νέες τεχνολογίες, μετά την επιμόρφωση (κατάρτιση) Α’ επιπέδου που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε πανελλήνιο επίπεδο για καθηγητές και δασκάλους, ξεκίνησε πλέον οργανωμένα και η δεύτερη φάση επιμόρφωσης στα γνωστικά αντικείμενα ειδικοτήτων, η επιμόρφωση Β’ επιπέδου, όπως αποκαλείται.
Η επιμόρφωση Β’ επιπέδου αφορά τους δασκάλους και από τους καθηγητές των ειδικοτήτων τους φιλολόγους, τους μαθηματικούς και τους φυσικούς (όλες τις ειδικότητες του ΠΕ4). Προϋπόθεση συμμετοχής είναι η πιστοποίηση στο Α’ επίπεδο, η οποία εξασφαλίζεται με σχετικές εξετάσεις.
Όμως τελικά η λειτουργία προσέκρουσε στην όχι μεγάλη προθυμία των Κέντρων Σχολικής Επιμόρφωσης (ενδεχομένως και στην έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης) στην αποσύνδεση από κίνητρα της επιμόρφωσης για τους υποψήφιους επιμορφούμενους, στον μεγάλο αριθμό των ωρών επιμόρφωσης (96), η οποία γίνεται σε δυο τρίωρα εβδομαδιαίως και στις μεγάλες αποστάσεις από τους χώρους μόνιμης κατοικίας των καθηγητών και δασκάλων. Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται με την έλλειψη ειδικευμένων επιμορφωτών.
Όσον αφορά το αναλυτικό πρόγραμμα είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών με πολλά λογισμικά, ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και πρακτική διδασκαλιών σε πραγματικές συνθήκες τάξης. Το λειτουργικό κόστος είναι αρκετά σημαντικό.
Η νέα αυτή φάση επιμόρφωσης ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου με τη λήξη του σχολικού έτους. Στην Κρήτη λειτουργούν στα Χανιά ένα τμήμα για δασκάλους, στο Ρέθυμνο ένα τμήμα για δασκάλους και ένα για Φυσικούς, στο Ηράκλειο δυο για μαθηματικούς και στο Νομό Λασιθίου ένα στη Σητεία για μαθηματικούς.
Ι.Σ.

6 σχόλια:

  1. Καιρός ήταν να γίνει κάτι και στη Σητεία, γιατί μας έχουν ξεχάσει σε όλους τους τομείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία όλα αυτά αλλά κατά πόσο υπάρχουν και προϋποθέσεις να εφαρμοστούν στην τάξη...(Εδικότερα στο Λύκειο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλη επιτυχία στην όλη προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νίκο, μην παραπονιέσαι.Όλα τα καλά...
    στη Σητεία γίνονται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χο, χο... έχει πλάκα να παίζεις με τα σχόλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή